muziekadvies voor theater en film

Vanaf het begin van zijn bestaan heeft KamerOperaProject diverse professionals en ensembles muziekadviezen gegeven. Deze muzikale adviezen betreffen vooral repertoirekeuze, zoals voor Opera Op Zak, Barokopera Amsterdam of de Nederlandse Reisopera. Soms een advies in het kader van een tentoonstelling (Calder in Gemeentemuseum Den Haag) en veel adviezen aan documentairemakers in Nederland.

De dappere enscenering van de korte opera Vom Fischer und syner Fru van Othmar Schoeck door Opera op Zak tijdens het Grachtenfestival 2014 is een voorbeeld van een opera-advies aan een ander ensemble dan KamerOperaProject zelf.

Jan van den Berg

Paul Oomens werkt vanaf 2000 intensief samen met documentairemaker Jan van den Berg: Silent Snow, Deacon of Death (Gouden Kalf, 2004), Utrecht aan Zee, Tales of Crocodiles, Mindfields, Seven Dreams of Tibet, de speelfilm Het Galgenven, Taming the Floods en recent, Silent Land.

andere documentaires

In 2006 brengen Paul Cohen en Martijn van Haalen De voorste linie uit. In deze documentaire vertellen Nederlandse veteranen over de bijna vergeten oorlog tussen Noord-Korea en de rest van de wereld. Wat bezielde hen om daarheen te gaan? Idealisme en dankbaarheid, maar ook heel andere motieven worden genoemd.
Paul Oomens adviseert een jaar later ook de documentairemaker Vuk Janic tijdens de totstandkoming van een liefdevol portret van een onderwijzer in de Haagse Schilderswijk. Meester Ben werkte op dat moment al drieëndertig jaar als onderwijzer in de Haagse Schilderswijk. Op basisschool Het Palet zitten zevenhonderd leerlingen, waarvan er vijf oorspronkelijk uit Nederland komen. Vuk Janic volgt de gedreven leerkracht tijdens zijn werkzaamheden op, maar ook vooral buiten school. Met vriendelijk geduld leert hij alle buitenlandse namen op de eerste schooldag, prijst de aanwezige ouders tijdens een ouderavond, bezoekt gezinnen thuis, en koopt met zijn leerlingen vissen voor het klassenaquarium. Alles doet hij met grote toewijding en betrokkenheid.

Een recent muziekadvies betreft de muziek bij de documentaire MH17: Het verdriet van Nederland. De VARA zendt deze documentaire midden in de zomer van 2015 uit. Het is een indringend portret is van drie families die hun geliefde ouders, broer of zus hebben verloren tijdens de ramp boven de Oekraïne. Regisseur Michiel van Erp volgt de drie families in hun rouwproces en onder de documentaire ligt de verstilde muziek van de Oekraïense componist Valentin Silvestrov.

Still uit De voorste linie (2006) van Paul Cohen en Martijn van Haalen

Still uit Meester Ben (2008) van Vuk Janic

Still uit MH17: Het verdriet van Nederland (2015) van Michiel van Erp